Meta otsikko ja kuvaus

Meta otsikot ja kuvaukset

Meta otsikot ja kuvaukset ovat olleet jo pienen ikuisuuden osa hakukoneoptimointia, mutta mikä niiden tilanne on nyt ja vieläkö niitä on hyötyä muokkailla?

Meta otsikoilla ja kuvauksilla tarkoitetaan niitä kuuluisia tekstinpätkiä, jotka näkyvät hakukoneiden tuloksissa, eli SERPissa. Kyseiset tekstit eivät siis löydy sellaisenaan haun takaa löytyvältä sivustolta, mikäli tekstin kirjoittaja on luonut itse meta otsikot- ja kuvaukset luomalleen tekstille. Lähdekoodista ne toki saa selville, mikäli sinne on jostain syystä mielenkiintoa katsoa.

Mikäli äskeisen vaiheen on jättänyt välistä, niin hakukone – eli todennäköisesti tässä tapauksessa Google poimii itse artikkelin H1-otsikon ja ensimmäisen kappaleen alun hakutuloksen kuvaukseen. Se ei ole välttämättä huono asia, sillä tekstin alussa on hyvä tuoda avainsanat esille niin hakukoneille kuin lukijoillekin, mutta toisaalta itse tehdyllä meta kuvauksella voi asiat tuoda vielä paremmin ilmi siitä kokonaisuudesta, mitä sivulta löytyy.

Meta otsikot ja kuvaukset voi luoda kaikille nettisivuille käytät sitten WordPressia, Joomlaa tai täysin tyhjältä pohjalta luotuja nettisivuja.

Meta otsikko

Meta otsikko on metatiedoista kaikkein olennaisin osa-alue. Meta otsikon, eli meta titlen löytää niin hakutuloksista kuin selaimen välilehdestäkin.

Hyvällä meta otsikolla autetaan niin hakukoneita kuin lukijoitakin muutamalla sanalla, jotka ovat relevantteja tekstin sisältöön verrattuna. Meta otsikkoon voi sisällyttää myös domainin nimen, mutta nimenomaan sen loppuun, sillä pari ensimmäistä sanaa ovat kaikkein tärkeimpiä ja sinulla on nyt rajattu määrä merkkejä käytettävissäsi.

Älä kirjoita meta otsikkoon avainsanoja perätysten, vaan esimerkiksi yksinkertainen, lyhyt lause, josta artikkelin tai blogipostauksen aihe tulee kerralla selville.

Meta kuvaus

Meta kuvaus on  meta otsikkoon verrattuna paikka, jossa voit kuvailla tekstin sisältöä vielä tarkemmin. Meta kuvaus eli niin sanottu snippet tai meta description löytyy meta otsikon alta hakutuloksissa kuten myös HTML:stä.

Sinulla on meta kuvauksen kohdalla käytettävissäsi 160 merkkiä, jolla voit selventää linkin takaa löytyvän sivuston sisältöä lukijoillesi tai korostaen: nimenomaan lukijoillesi. Hakukoneista Google ei valitettavasti enää käytä meta kuvauksia hyväkseen hakutuloksia järjestellessä, joten on turhaa yrittää Googlelle tarjota mitään tarkoin mietittyjä avainsana -sommitelmia ja vielä vähemmän samanlaista sotkua potentiaalisille lukijoille.

Välttämättä kovinkaan moni ei lue meta kuvaksia vaan siirtyy suoraan muutamaan ensimmäiseen hakutulokseen ehkäpä korkeintaan otsikon lukien, mutta ei meta kuvauksia kannata jättää kirjoittamattakaan. Joku niitä lukee kuitenkin ja silloin kuvaus palvelee niitä, eivätkä mene hukkaan.

Meta avainsanat

Meta avainsanat tai tagit, ovat osa-alue joita voimme sanoa käsitelleemme tekstissä tagit hakukoneoptimoinnissa 2017. Siinä tulimme siihen johtopäätökseen, että niin näkyvillä kuin piilotetuillakaan tageilla ei saa sellaisenaan juurikaan mitään hyötyä hakukoneoptimointiin, mutta siitä huolimatta ne auttavat sekä lukijoita, että hakukoneita.

Kuten kuvauksenkin osalta, niin Google ilmoitti jo useita vuosia sitten, että meta avainsanat ovat historiaa johtuen pitkältikin niiden väärinkäytöstä ja siitä, että Google teki noina vuosia suuria päivityksiä hakukoneoptimointiin.

Tagien avulla sivustosta saa rakennettua laajemman ja samalla yhdistettyä samankaltaisia tekstejä yhden tagisivun taakse. Tärkeintä on niidenkin kohdalla jättää avainsanojen määrä siihen pisteeseen, kun ne vielä liittyvät olennaisesti sisältöön. Todennäköisesti on vielä pienempi paha jättää ne kokonaan pois, kuin spammata kymmenittäin.

Yhteenveto

Hakukoneoptimoinnin osalta metatiedot eivät ole tänä päivänä erityisen merkittäviä, joten nykyään niillä palvellaan lähinnä lukijoita, jota ei tietenkään voi väheksyä sillä niitä vartenhan sisältöä luodaan.

Meta otsikko on kuitenkin edelleen sellainen kohta, johon kannattaa panostaa jokaisella sivustolla erikseen, niin että se kertoo sivuston sisällön, mutta ollen kuitenkin aina erilainen kuin aiemmissa kirjoituksissa. Myös meta kuvaus kannattaa luoda erikseen, mutta mikäli Google ei jostain syystä palaa entiseen malliinsa, niin kuvaus on ainoastaan lukijoillesi. Toki on olemassa pienempiäkin hakukoneita, jotka vielä metatiedoista keräävät tietoa, mutta Suomessa niiden merkitys on hyvin pieni.

Pidä huolta, että niin tekstin aihe, otsikot, kuvaukset kuin mahdolliset erilliset tagitkin ovat yhteydessä toisiinsa. Vaikka rankingit eivät metatiedoilla miksikään muuttuisikaan, niin siitä huolimatta ne ovat kaikkien luettavissa ja hyvillä kuvauksilla saadaan ajettua liikennettä sivustolle ja sitä kautta taas jaettua tarvittavaa tietoa sekä kerättyä pitkässä juoksussa ulkoisia linkkejä, mikäli sisältö on vakuuttanut lukijat.

meta otsikot ja meta kuvaus
Yoastin snippet editor.

Kysyttävää tai kommentoitavaa aiheesta meta otsikot ja meta kuvaukset? Kommentoi alle. Voit myös linkittää oman sivustosi tai blogisi.

 

You May Also Like

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.